Son yıllarda giderek popüler bir kavram haline gelen sürdürülebilirliği bende kendi mesleğim olan gıda üzerinden ele alarak, bu konuda yapılan çalışmaları ve bizim bireysel olarak sağlayabileceğimiz katkıları sizi sıkmadan ele almak istiyorum.
Öncelikle sürdürülebilir kalkınma nedir?
Sürdürülebilir kalkınma çevrenin, ekonominin ve toplumun bir denge içerisinde ele alınmasını ve insan faaliyetlerini mümkün kılan doğal kaynakların devamlılığını esas alan bir kalkınma yaklaşım biçimidir.
Sürdürülebilir kalkınma hedeflenirken bugünü ve geleceği aynı anda göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bunun için doğal kaynakları en verimli şekilde kullanmak bireysel ve toplumsal olarak farkındalık geliştirmek gerekmektedir.
Bu kalkınma biçimi 17 temel maddeden oluşmaktadır ben bu yazımda Sürdürülebilir Kalkınmanın 2. maddesi olan Açlığa Son kavramı üzerinde duracağım.
Gıda güvenliğini sağlayarak iyi beslenme imkânı oluşturmak, sürdürülebilir tarım faaliyetlerini desteklemek ve açlığı bitirmek gibi kavramların üzerinde duracağım.
Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı destekleyerek iyi beslenme imkanı oluşturmak Açlığa Son kavramının 2030 yılına kadar ulaşmak istediği hedeflerin genel kapsamıdır. Sağlıklı gıdaya ulaşım ve israfı önlemek sürdürülebilir tarımla ve bizim katkılarımızla mümkün. Peki bu neden önemli?
Aşırı açlık ve yetersiz beslenme sürdürülebilir kalkınma amaçlarına erişimin önünde bir engel oluşturuyor, açlık ve yetersiz beslenme insanların daha az üretebileceği, daha kolay hasta olabileceği ve bu nedenle daha az gelir elde edeceği, geçim kaynağını artıramayacağı anlamına geliyor. Bu durum bir ülkenin gelişmesi önünde büyük bir engel. Peki bireysel olarak biz neler yapabiliriz?
Siz de ev, iş ve mahalle yaşantınızda değişikliğe gidip küçük çiftçileri ve pazarları destekleyebilir, daha sürdürülebilir gıdaları tercih edebilir, gıda israfı ile mücadele edebilirsiniz. Bir tüketici ve seçmen olarak gücünüzü de kullanabilir, hükümetlerden ve iş dünyasından açlığı sonlandıracak tercihler yapmalarını isteyebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya platformlarında ya da yaşadığınız çevrede bu konudaki tartışmalara katılabilirsiniz.