✓ Milas'ta bağımlılık oranları ve ne yapılmalı?
Toplumsal yaşamda alkol ve uyuşturucu bağımlılığı her geçen gün artıyor. Uyuşturucu kullanımının çocuklara kadar yaygınlaştığını okuyor, duyuyoruz. Uyuşturucuya bağlı olarak intihar vakalarına da sık sık tanık olunuyor.
Yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden birisi de teknik hizmetler kadar, toplumsal bir yara olan bu konuda, sosyalizasyon çalışmalarını hayata geçirmek olmalı; bu alanda yapılacak çalışmalarda ve üretilecek projelerde çeşitli işbirliklerinin sağlanması için girişimlerde bulunulmalı.
Belediye çalışmalarının %50'si teknikse, %50'si de sosyolojik ve kültürel olmalı
Belediyecilik; altyapı, bayındırlık, park-bahçe işleri, kültürel etkinlikler kadar; aynı zamanda toplumsal rehabilitasyonu sağlayacak çalışmaların da hayata geçirildiği sosyo-psikolojik bir sorumluluk alanıdır.
Şimdi MİLAS gerçeklerine bakalım!
"Toplumsal Değişim ve Dönüşüm Sürecinde Kentleşme: Milas Örneği(1960-2022)" isimli tezimi yazarken bu konuyla ilgili çarpıcı rakamlara ulaştım.
2021 yılı sonu itibarıyla TÜİK verilerine göre durum şu:
Çocuk bağımlılık oranı: %26,84
Yaşlı bağımlılık oranı: %21
Toplam yaş bağımlılık oranı: %47,84
Bu tablo Milas için hiç te hoş olmayan, kötü bir tablo.
2020 yılı verilerine Milas'taki çocuk nüfusu, genel Milas nüfusu içindeki payı %31,606 ve bu oranın %26,84'ü bağımlı.
15 yaşına kadar kesimi çocuk sayarsak Milas olarak, öncelikle çocuklarımızı her türlü bağımlılığın pençesinden kurtarmamız gerekiyor.
Başta belediye olmak üzere, Odalar, STK'lar, Kaymakamlık ve düşünen insanlar olarak hiç vakit geçirmeden sosyolojik ve psikolojik çalışmaların içine girmeli, üniversitelerle işbirlikleri sağlanmalı.
Unutulmamalı, en büyük yatırım çocuğa ve insana yapılan yatırımdır...