Bugun...



Milas Çevreyolu Sorunsalı ve Yeni Çevreyolunun Zorunluluğu

“Milas çevre yolu, bugün için, ova bağlantılı olan Milas’ın içinde kalan bir yoldur. Üzerinde, Kırcağız-Balçık-Menteş ve Sanayi olmak üzere dört kavşak bulunmaktadır. Milas çevreyolu, Güllük limanına maden taşıyan kamyonların gidiş-geliş yolu olup, ayrıca Bodrum’a yük taşıyan kamyon ve tırların da güzergâhıdır. Bu yoldan günde en az 500 gidiş, 500 geliş olmak üzere 1000 maden kamyonu seferi olmakta, günde yine en az 15 bin araç bu yolu kullanmaktadır.

facebook-paylas
Güncelleme: 31-03-2021 20:41:47 Tarih: 31-03-2021 20:29

Milas Çevreyolu Sorunsalı ve Yeni Çevreyolunun Zorunluluğu

 HABER-YORUM / NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

YENİ ÇEVRE YOLUNUN GÜZERGÂHI, SODRA’NIN ARKASI OLMALIDIR

Yapıldığı 1970’li yılların sonlarında şehir dışında olan “Milas Çevreyolu”, Milas’ın ovaya doğru büyümesi sonucunda bugün şehir içinde kaldı ve pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Turizm nedeniyle Bodrum’a giden araç yoğunluğunun yanı sıra Güllük Limanına feldspat(beyaz maden) taşıyan maden kamyonları da yolun trafiğini ağırlaştırmaktadır. Çevre yolunun özellikle Halilbey Bulvarında, yolun sağına park eden araçlar nedeniyle bulvar daralmakta ve kazalara yol açmaktadır. 

Bu sorun değişik ortamlarda dile getirilmekte ve yeni bir çevre yolunun zorunlu olduğu ifade edilmektedir. Bu sorunsal, bir toplantıyla 2018 Aralık ayının son günlerinde ele alındı. Milas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Çınar, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S. S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Kamil Gül, Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Nurol Paskal’ın yanı sıra ilçedeki STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı…

BATI ÇEVRE YOLU PROJESİ

Karayolları Genel Müdürlüğü(KGM), Milas Batı Çevreyolu Etüt ve Proje Danışmanlık işi için ihale açtı. KGM, Program ve İzleme Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan “Milas Batı Çevre Yolu (km: 0+000-13+1 03) Etüt ve Proje Danışmanlık İşi” ihalesi ile ilgili ilan 23 Kasım 2018 tarihli Kamu İhale Kurumu (KİK) bülteninde 2018/591297 sayı ile yayınlandı. İhalenin, yaklaşık 13 kilometre yolun etüt ve proje danışmanlık işini kapsadığı belirtildi.

Bu toplantıya katılanlar çevre yolunun Milas’a verdiği zararları anlattılar, çevre yolunun Milas’a hiçbir yararının olmadığını belirttiler ve çevre yolunun mutlaka şehir dışına taşınması gerektiğini dile getirdiler.

ÇEVRE YOLUNDAKİ GÜNLÜK KAMYON TRAFİĞİ

Maden Mühendisi Coşkun Yünkül, 2018 yılı itibarıyla bu çevreyolunu kullanan maden kamyonları için şu istatistiği yapmıştı:

4.000.000 ton maden / 25 ton =160.000 sefer / 365 gün = 430 sefer / gün / 24 saat = 18 sefer / saat / 60=3dk / sefer.

Yılda: 160 Bin sefer

Günde:430 sefer

Saatte: 18 sefer

3 Dakikada 1 sefer (Bunlar sadece dolu gidişler için. Bir de tekrar yük almak için boş dönüşler/seferler var.)

MEVCUT DURUM SAPTAMASI (2018)

Milas Çevre Yolunun yarattığı sorunları hazırladığım geniş bir raporla bu toplantıda dile getirdim. Yaptığım konuşmada mevcut durumu şöyle anlatmıştım: “Milas çevre yolu, bugün için, ova bağlantılı olan Milas’ın içinde kalan bir yoldur.  Üzerinde, Kırcağız-Balçık-Menteş ve Sanayi olmak üzere dört kavşak bulunmaktadır. Kavşaklar bu yoldan geçen yoğun araç trafiğini kaldıracak düzenekte değildir. Bu kavşaklarda zaman zaman trafik kazaları yaşanmaktadır. Milas çevreyolu, Güllük limanına maden taşıyan kamyonların gidiş-geliş yolu olup, ayrıca Bodrum’a yük taşıyan kamyon ve tırların da güzergâhıdır. Bu yol, İzmir ve İstanbul’dan Bodrum’a gelen turistlerin transit geçiş yolu konumundadır. İzmir-Bodrum yolu üzerinden gelenler, Sarıçay köprüsünden Milas yerleşim alanına girdikten sonra, bu yol üzerinden, 19 Mayıs-23 Nisan ve Halilbey Bulvarları üzerinden hiç durmadan geçerek, Beçin dönel kavşağından Bodrum istikametine doğru yönelmektedirler. Karayolları verilerine göre bu yoldan günden 13.000 araç geçmektedir.”

ZARARLARI

Mevcut durum saptamasından sonra çevre yolunun yarattığı zararları da şöyle sıraladım:

1-Kavşaklarda ve Halilbey Bulvarı üzerinde kaza riskleri bulunmaktadır. Araç çarpışmaları sonucu ölümlü kazalar olmuştur.

2-Yoldan karşıdan karşıya geçişlerde kazalar yaşanmaktadır.

3-Bu yoldan geçen her araç, egzoz gazlarını geride bırakarak Milas’ın havasını zehirlemektedir.

4-Zehirli gazlardan insanlar kadar tarımsal ürünler de etkilenmektedir.

5-Araçlar, gürültü kirliliği yaratmaktadır.

6-Durak önlerine park eden kamyonlar, dolmuş bekleyen yolcu güvenliğini tehdit etmektedir.

7-Halilbey Bulvarına bağlı tali yollardan, bulvara araç çıkışları, her zaman kaza riski taşımaktadır.

8-Halilbey Bulvarı üzerinde park eden araçlar, özellikle kamyonlar, iki şeritli yolu bir şeride düşürmekte ve arkadan kamyonlara çarpma durumu olmaktadır.

NE YAPILMALI?

O toplantıda,  Sodra’nın arkasından geçmesi planlanan ve ihale edilen Yeni Çevreyolu Projesinin doğru bir tercih olduğunu ve desteklenilmesi gerektiğini belirterek şunları ifade ettim:  

*Yeni çevre yolunun, Sodra’nın önündeki düzlükten geçirilmesi düşünceleri mantıklı bir yaklaşım değildir. 

*Çevreyolu taşınırsa, Milas; Ortaklar olur diyenlere de katılmıyorum. Bu gerçekçi bir yaklaşım değil.

*Eski Bodrum yolunun geçtiği Mumcular, şimdi tercih edilen bir yer oldu. Araç yoğunluğunun olmadığı yerlerde, yaşam kalitesi artıyor. Gürültü yok, egzoz gazı yok, park sorunu yok vb. 

Kentlerimiz araç yoğunluğundan ne kadar arındırılırsa, o kadar rahatlar ve sakin şehirler olur. Milas’ın, sakin şehir olmaya ihtiyacı var…

YENİ ÇEVREYOLU İÇİN ÖNERİLER

Toplantıda, “Proje ihalesi yapılan yeni çevreyolunun projesi hazırlanırken şu noktalara dikkat edilmelidir,” diyerek bazı önerilerde bulunmuştum:

- Proje, Sodra’nın arka eteği(Havalimanına bakan yüzü) üzerinde bulunan Savran ve İçme(Sepetçi) köy sakinlerinin ovaya gidiş gelişlerini engellemeyecek şekilde yapılmalı, 

-Köylerin arkasından dağ eteğinden güzergâh belirlenilmelidir.

-Güzergâh üzerindeki zeytinlere en az zararı verecek şekilde geçişler sağlanılmalıdır.

-Yeni çevre yolu, ileride orada yaşayanlar için, tarlaya gidiş-gelişleri, Milas’a ulaşımı uzatan/zorlaştıran bir durum yaratmamalıdır.

SONUÇ:

Çevre yolunun insan sağlığı için yarattığı zararların ortadan kalkması için mevcut çevre yolu Milas dışına çıkarılmalı ve 13 km’lik Sodra’nın arkasından geçirilmesi gereken Batı Çevre Yolu Projesi desteklenilmeli ve hayata geçirilmelidir…

 

 

 

 


 




Bu haber 1459 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TOPLUM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI