Bugun...


Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

facebook-paylas
Tarihi Kentler Birliği Muğla Toplantısı ve Milas Gerçeği!
Tarih: 24-11-2024 02:35:00 Güncelleme: 24-11-2024 02:35:00


Tarihi ve kültürel mirası korumayı amaçlayan, bunun için çalışmalar yapan TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın başkanlığında 23.11.2024 tarihinde Muğla’da toplandı. Toplantının ev sahipliğini Muğla Büyükşehir ve Menteşe Belediyeleri yaptı.

Toplantıda dile getirilenler şöyle:

MANSUR YAVAŞ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş yaptığı konuşmada; 8 Haziran 2024’de başkanlık görevine seçilmesinin ardından, birliğin yürüttüğü projeler ve tarihi mirasın korunması için yapılan çalışmaları paylaştı.

Yavaş, Tarihi Kentler Birliği’nin kuruluşunun 2000 yılına dayandığını ve bugüne kadar önemli adımlar atıldığını belirtti. Birliğin, tarihi ve kültürel varlıkların korunmasında öncü bir rol oynadığını vurgulayan Yavaş, 1999 yılında Beypazarı’nda başlatılan dış cephe yenileme çalışmalarının bu sürecin ilk örneklerinden olduğunu söyledi.

Tarihi Kentler Birliği’nin bugüne kadar 120 toplantı gerçekleştirdiğini, 5 bin uzmana eğitim verdiğini ve birçok kültürel projenin hayata geçirildiğini belirten Yavaş, yerel yönetimlere tarihi mirası koruma noktasında büyük sorumluluklar verildiğini söyledi.

AHMET ARAS

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras şöyle konuştu: “Ege’nin incisi kentimiz doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle insanları kendine çekerken, böylesine eşsiz bir coğrafya ve fırsata sahip olmanın verdiği sorumlulukla çalışmalarımıza hızlıca başladık. Bugün, 8 bin yıllık kültürel mirasıyla şehrimiz, dünyayla bir kez daha buluşmanın heyecanını yaşıyor. Oluşturduğumuz yol haritası ile Muğla’nın kültürel mirasını dünyaya tanıtma yolculuğuna büyük bir heyecanla çıktık. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, uluslararası ve bölgesel bağlarımızı güçlendirmeye ve hem şehirlerimiz hem de küresel topluluğumuz için fayda sağlayacak iş birliği yollarını keşfetmek için büyük bir kararlılıkla çalışmalarımıza başladık. Kentsel planlama, iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma, tarım, turizm, kültür ve kültürel miras gibi alanlarda birçok ortak proje ve iş birliği gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

GONCA KÖKSAL

Tarihi Kentler Birliği Encümen Üyesi ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal ise toplantıda bir sunum yaptı. Şehir plancısı Dr. Kerem Ekinci ile birlikte tarihi doku ve çevrelerin korunması konusundaki çalışmaların öncüsü sayılan merhum Oktay Ekinci’nin “Yaşayan Muğla” kitabı üzerine yaptığı sunumda Başkan Köksal, geçmişten günümüze Menteşe’nin tarihi ve kültürel değerleri ile bu değerlerin korunması için yaptıkları çalışmalardan da bahsetti.

xxx

VE MİLAS

Zengin tarihi ve kültürel mirası olan Milas da, Tarihi Kentler Birliğinin, kurulduğu günden beri üyesi. Tek tek bina bazında koruma çalışmaları önemli ama bu çalışmaları ada bazında yapmak, kent kimliği açısından daha önemli. Milas'ta buna ihtiyaç var!

Bu çalışmaları yapan ve bu konuda mesafe alan belediyelerle görüşmeler yapılmalı, izlenecek yol ve yöntem konusunda fikir sahibi olunmalı. Bursa-Cumalıkızık’ta, Kastamonu-Safranbolu’da, Ankara-Beypazarı’nda, Bolu-Mudurnu’da, İzmir-Kula’da, Muğla-Menteşe’de, Mardin’de, Diyarbakır’da, Urfa’da vd. yerlerde korumacılık çalışmaları ada, bölge, mahalle ölçeğinde nasıl yapılmış, gidip yerinde bu işi yapanlardan bilgiler alınmalı.

Milas Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi KENT TARİHİ VE TANITIMI DAİRE BAŞKANLIĞI ile işbirliği içinde Milas ölçeğinde geniş çaplı korumacılık projeleri hazırlanarak hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

Milas’ın kültürel mirasının korunması için daha fazla geç kalınmamalı.

Zaman, Milas’ın aleyhine işliyor…



Bu yazı 326 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI