Bugun...


Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

facebook-paylas
Milas Sulak Alanların Başına Gelenler
Tarih: 21-03-2022 22:02:00 Güncelleme: 21-03-2022 23:21:00


MİLAS bölgesi antik çağlardan bu yanan eko-sistem yönünden çok zengin bir ilçe. Çam, zeytin vd. ağaç türlerini içinde barındıran Zengin bitki örtüsü ve sulak alanlarıyla önemli bir coğrafi alan. Bu alan içinde kalan verimli topraklar, zeytin ve çam ağaçları, vahşi madencilik uğruna kıyıma uğruyor, yok edilmeye çalışılıyor.

İkizköy-Akbelen’de 780 hektarlık alandaki çam ağaçları Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarının kömür ihtiyacı için kesilmek isteniyor. Bu alanın içindeki 1500 dönümlük alanda bulunan 35 bin zeytin ağacını kaldırıp kömür çıkarmak için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aceleyle Maden Uygulama Yönetmeliğine bir madde ekledi. Burada, bölgeyi korumaya çalışan gönüllülerin 8 ayı aşkındır direnişleri sürüyor.

GÜLLÜK SAZLIĞI KUŞ CENNETİ

Milas bölgesinde üç sulak alan var(dı). Birincisi Bafa Gölü çevresi(210 kuş türü), İkincisi Ekinambarı-Yaşyer bölgesi(Güllük sazlık alan-80 kuş türü), üçüncüsü de Boğaziçi-Tuzla(197 kuş türü). Milas-Bodrum Havalimanın bulunduğu yer sulak alandı.  

“Doğal Hayatı Koruma Derneği ile Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye’deki 78 önemli kuş alanlarından birisi olarak gösterilen Güllük Sazlığında yaklaşık 80 kuş türü yaşıyor. Bunlar arasında İzmir Yalıçapkınının büyük önem taşıdığını vurgulayan kuş uzmanı Arif Ertan, ‘Bu kuş türünden Türkiye’de sadece 50 çift kaldı. Sadece bu kuşu görebilmek için Avrupa’dan kuş gözlemcileri Türkiye’ye geliyor’ dedi. Uluslararası boyutta koruma altına alınan İzmir Yalıçapkını’nın yanı sıra Güllük sazlığında mahmuzlu kızkuşu, uzunbacak, alaca yalıçapkını, arıkuşu ve çulhakuşu da bölgede yaşayan kuş türlerinden. Güllük dalyanı Türkiye’de balık verimi açısından en önemli alanlardan biri.”(Tüfekçi, 2005: 39))

LAGÜNLERİN EKOLOJİK ÖNEMİ

Türkiye Çevre Sorunları Vakfı Ekoloji ve Çevre Bilimlerinden Mine Kışlalıoğlu ve Fikret Berkes hazırladıkları “Lagünlerin Ekolojik ve Ekonomik Önemi” isimli raporlarında lagüner havzaların önemini şöyle belirtirler:

“1- Yüksek balık üretimi; özellikle Ege ve Akdeniz gibi besleyici tuzları az olan denizlerde lagünler, nehirlerin taşıdığı nitrat ve fosfat nedeniyle yüksek biyolojik üretim özellikleri gösteren bölgeler oluştururlar.

2- Önemli doğal habitat: Ekonomik değeri olan balık türlerinden başka, kuş-memeli hayvan ve böcek türleri dalyanlarda çok zengindir.

3- Çevre Sağlığına Katkı: Lagünler erozyon kontrol görevi yapan tortular, insan yapısı diğer maddeleri içeriyorsa, lagünün yüksek üretim ve yüksek ayrıştırma nitelikleri taşıyan ortamında bu maddeler zararsız hale getirilir.

4- Besin almak için gelen çeşitli hayvanlar, özellikle kuşlar, tüm besin çeşitliliğinin zengin olmasını sağlarlar.

5- Bu alanlar sdiman(tortu) ve erozyon denetim görevi yaparlar.

6- Lagünler hem yaban hayatı hem balıkçılık hemde doğal değerler bakımından büyük önem taşıdığından buraların çok yönlü kullanım planlamasının yapılması gereklidir. (Tüfekçi, age: 35-36)

Bu tartışmalar 1990’lı yıllarda oldu. 1997 yılında Milas-Bodrum Havalimanı hizmete açıldı. O sazlık alanda 80 kuş türünden şimdi kaçı kaldı bilinmiyor.

MİLAS EKOSİSTEMİNDEKİ KIYIMLAR/YIKIMLAR

Milas’ın üç sulak alanından birisi olan Tuzla Sulak alanı(lagüner havza) ise 1990’lı yıllarda, Kuş cenneti Güllük Sazlık alanının başına gelenleri yaşamakla karşı karşıya. Tuzla sulak alanına 197 kuş türünün barındığı söyleniyor. Bölgedeki Ali Ağaoğlu’nun turizm projesiyle bölgedeki kuş türleri zarar görecek ve on yıllardır yurt belledikleri bu alana gelmez olacak, terki diyar edeceklerdir.

Kömür için dediler, ormanı ve zeytin ağaçlarımızı yok ettiler; zultanit için dediler çam ağaçlarımzı kestiler; Havalimanı için dediler Güllük sazlık alan kuş cennetimizi yok ettiler; gençleştirme için dediler Beçin-Çamovalı arasındaki 3 bin dönümlük çam ağaçlarımızı kestiler; yangın sündürme uçakları arızalı-kalkmıyor dediler, binlerce hektar ormanlarımızın yanmasına göz yumdular.

Şimdi de Tuzla sulak alanının idam fermanı olan Ali Ağaoğlu Turizm Projesi için bu bölgede yapılaşma başlatılıyor. Bu projeye izin verilmemeli, Tuzla Kuş Cenneti yaşamalı ve varlığını sürdürmelidir. Tuzla Kuş Cenneti, Türkiye’de 78 kuş cennetinden biri olan Güllük Sazlık alan kuş cennetinin akıbetine uğramamalı, Boğaziçi lagüner havza korunmalıdır.

Rant her şey demek değildir. Önemli olan insan dahil canlı yaşamın varlığını ve neslini sürdürebilmesi için doğal dengelerinin, eko sisteminin korunmasıdır.

Hiçkimse şunu unutmamalı: Biz bu doğayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan ödünç aldık. Bu nedenle gelecek kuşaklara tahrip olmamış, bozulmamış bir çevre bırakmak gibi bir önemli görev ve sorumluluğumuz bulunmaktadır.

KAYNAK: Tüfekçi, N. Ç. (2005) Kuşlar Balıklar ve Uçaklar: Milas-Bodrum Havalimanının Yapım Süreci ve İsim Mücadelesinin Öyküsü, Yatağan: Anıl Ofset&Tipo Matbaacılık

 

 



Bu yazı 10834 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI