Tweet |
Nevzat Çağlar Tüfekçi
Yeniköy Termik Santralı Maden Ocaklarındaki olumsuz çalışma koşulları
TİMOSEN(Toplu İş Makinaları ve Operatörleri Sendikası) Genel Başkanı Ahmet Sert Yeniköy maden ocaklarındaki olumsuz çalışma koşullarına değinerek şöyle konuştu: “Akbelen’de YK Enerjiye ait bir dekapaj şantiyesi var. Burada da 14 Nisan’da bir ölümlü iş kazası olmuştu. Yine burada iş güvenliği zafiyeti var. Aşırı mesai yapma durumları var. Kazadan sonra biz sendika olarak şantiyedeki ilgili arkadaşlarla görüştük. Şantiyedeki en alt sorumludan en üst düzey yöneticiye kadar görüştük. Kaygı ve endişelerimiz anlattık, yapılması gerekenleri söyledik. LİMAK CEO’su ile telefonla görüştük, bazı bilgiler ve öneriler ilettik, taleplerde bulunduk. Ancak bunlarla ilgili ölümlere sebep olan ve artarak devam edecek olan durumların iyileştirilmesinden ziyade, oradaki iş sağlığı ve güvenliğine aykırı uygulamalar, ölüme neden olacak durumlar devam ediyor.
Arkadaşlarımız kölelik sistemine uygun olarak çalıştırılmak isteniyor. İşyerindeki çalışma koşullarının düzeltilmesiyle ilgili yaptığımız talepler, bu bilgileri bizlere aktaran arkadaşlarımız ve bu süreçte de olumlu bir adım atılmadığı için basın açıklaması yapmamız sonucunda oradan dört arkadaşımızın işine gerekçesiz olarak son verildi. Dört arkadaşımızın neden işten çıkarıldığını, buna sebep nedir, açıklama yapılması gerekiyor. İşten çıkarılan arkadaşlarımızdan birisi de sendikamızın kurucularından ve disiplin kurulu üyesi Muhammet Özen’dir.
Ölüm arenası
İşçilerimizin orada bir ölüm arenasında çalışmasına gönlümüz razı olmaz. Bu iş çok ciddi. Burada yaşanan kazalar iş kazası olarak değerlendirilemez. Bu dakikadan sonra meydana gelen kazalar kesinlikle iş kazası olarak değerlendirilemez. Siyasi ya da ticari nüfuza güvenilerek insanlık dışı bir davranıştır bu! İşyeri çalışma koşulları düzeltilmediği sürece, iş kazaları ne olursa olsun bizim istediğimiz olur anlayışının bir sonucu olarak meydana gelecektir. Bu yanlıştan derhal dönülmesi lazım.”
Fazla çalışma süreleri, mobingler ve sendikal faaliyetten dolayı işten çıkarmalar
Muhammet Özen: “İşten çıkarılan dört kişiden birisi benim. Geçen sefer yapılan basın açıklamasında bu konulardan söz etmiştim. Fazla çalışmanın olduğu, mobinglerin uygulandığı, iş güvenliğinin hiç olmadığı bir ortamda çalışıyoruz. Ben bunu TİMOSEN’in disiplin kurulu başkanı ve sendikanın Muğla il temsilcisi olarak dile getirmek ve o arkadaşlarımı savunmak zorundayım. Bu benim görevim. Bu tavrımdan, bu hak arama mücadelemizden dolayı yanımızda olan diğer üç arkadaşımızla birlikte işten çıkarıldık. İşten atmak, bunlar için çok basit. Birazdan Selahi Dağ isimli bir arkadaşımız da burada bir açıklama yapacak.
En basit işten atılma yolu, altındaki zimmetli aracı alıp, eski/hurda bir aracı vererek istifaya zorluyorlar. Buna rağmen bu arkadaş istifa etmezse, kendileri bir bahane bulup işten atıyorlar. Bir de ahlaksızlığın zirvesine ulaştılar en son. Mesela arkadaşlardan birisi istifa etmişti iki hafta önce. Yatağan’da bir maden ocağında çalışmaya başladı. Buradaki mühendis, oradaki mühendisle burada Sekköy’de beraber çalışmışlar. O arkadaşı, orada tehdit ettiriyorlar. Adam istifa etmiş gitmiş; peşini bırakın artık. Buradaki ekmeğinden ettikleri gibi başka yerdeki ekmeğimden de mahrum etmeye çalışıyorlar. İşler bu noktaya geldi artık.
Bana bir şey demediler ama diğer üç arkadaşı basın açıklamalarına gittiğinizden, sendikal faaliyetlerde bulunmanızdan dolayı işinize son verildi diye sözlü olarak söylemişler. Orada yüzlerce arkadaş var işi bırakmak isteyen. Kimse menün değil işyerinden. Çalışma şartları o kadar zor ki ama iş bulamıyorlar. Orada büyük sorunlar var. Önümüzdeki günlerde sendika olarak, bu olayların üzerine daha çok gideceğiz. Yıllardır bu sektörde çalışıyorum. Böyle berbat bir ocak görmedim. Burası çok kötü yönetiliyor.”
Selahi Dağ: “Limak-İçtaş’da 3 yıla yakın çalışıyorum. Orada işe başladığımdan bu yana bir şantiye müdürü, makine mühendisi gelip işçilerle toplantı yapıp, herhangi bir sıkıntınız var mı diye sormadı. Her şeyi şefler veya çavuşlar hallediyor burada. Şeflerin dışında kimseyle muhatap olamıyoruz. Sabah 06.45’de işe başlıyor, akşam 05.45’de iş bırakıyoruz. Çalışma süresi uzun. İki vardiya olarak çalışıyoruz. Aslında 3 vardiya olması lazım. Öğle araları bir saat olması gerekirken 45-50 dakika oluyor. Öğleden önce ve sonrası için dinlenme molalarımız yok. İzin kullanmalarda sıkıntı yaşıyor, zorluklarla karşılaşıyoruz. Çalışma koşullarımız iyi değil. İş yoğunluğu ve yorgunluğu dikkat dağınıklığına neden oluyor ve iş kazalarına yol açıyor. Nitekim bir arkadaşımızı kaybettik.”
Bir gazetecini sorusu: YK Enerji bünyesinde örgütlü olan Maden-İş ve Tes-İş sendikaları Akbelen ocağındaki işçilerin olumsuz çalışma koşulları, ölümlü veya hasarlı iş kazalarıyla ilgilenmiyor mu? Onlar niye bir tepki vermiyorlar? Bu sendikaların o işyerinde üyeleri olmasa bile oradaki işçilerin sorunlarıyla ilgilenmeleri gerekmez mi?
TİMOSEN Genel Başkanı Sert'in yanıtı: Bu sorunlar toplumsal bir sorun. Sendikanın o ocaklarda üyesi yoksa bile ilgilenmesi ve tepki vermesi gerekir. Bizim burada bir üyemiz olduğu halde biz buradaki tüm işçilerin sorunlarını çözmeye onların daha sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışmaları çaba gösteriyor, girişimlerde bulunuyoruz. Santral bünyesinde ve santrala maden sağlayan ocaklarda çalışan işçilerimizin sorunları bu sendikaları da ilgilendirmesi lazım. Sendikaların tüzüklerinde sadece üyelerinin sorunlarıyla ilgilenir diye bir şey yazmaz. Böyle bir sınırlama yok. Örneğin farklı bir ülkede doğal felaket oluyor, başka bir ülkeden insani yardım olarak o ülkeye yardım gidiyor veya ekipler gönderiliyor. Bu da bunun gibi bir şey. Maden İş ve Tes İş sendikalarının bu olumsuz çalışma koşullarına, iş kazlarına sessiz kalmaları anlaşılır bir şey değil.
YK ENERJİNİN, İKİ YÜZÜ
Yeniköy Termik Santralı Yönetimi, aldıkları bir ödülün haberini basına dağıttı. Açıklamada alınan ödülü, “Yeniköy Kemerköy Enerji, Harika Bir İş Yeri (Great Place To Work) Sertifikası almaya hak kazandı. Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2,5’unu yerli kaynakla üreten Yeniköy Kemerköy Enerji, Great Place to Work Sertifikası almaya hak kazandı,” diye duyurdular.
Aynı şirkete ait Akbelen’deki kömür ocaklarında olumsuz çalışma koşulları devam ederken ve ölümlü iş kazaları meydana gelirken; diğer yandan çalışan memnuniyetiyle ilgili bir ödülün alınması; Yeniköy Termik Santralının birbirine zıt iki yüzünü gözler önüne serdi ve bu durum bir çelişki olarak değerlendirildi. Santral yönetimi tarafından yapılan açıklamanın devamı şöyle:
Yüzde 82’si gurur duyuyor
Great Place To Work Enstitüsü tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre listeye giren kurumların çalışanlarının yüzde 82’si başkalarına bu şirkette çalıştıklarını söylemekten gurur duyduklarını, yüzde 89’u buraya önemli katkılarda bulunabileceğine inandıklarını, yüzde 71’i genel olarak şirketin harika bir işyeri olduğunu, yüzde 82’si işinin kendisi için özel bir anlam taşıdığını ve sadece "iş" olmadığını söylüyor.
Great Place to Work Sertifikası almaya layık görülen şirketler arasında yer almanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Erol Demir, “Bu başarı, çalışanlarımızın değerine ve mutlu bir çalışma ortamına verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Milas'ta çalışanlarımız, çalışanlarımızın aileleri, tedarikçilerimiz ve iş yaptığımız tüm Milaslı paydaşlar ile beraber 113 bin kişiye etki eden büyük bir aileyiz. Bunun bilincinde olarak çalışanlarımıza hak ettikleri çalışma ortamını sunmanın ve kurum olarak yaptığımız çalışmalarla bu sertifikaya layık görülmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Elbette yapabileceğimizdaha çok şey var. Bunları çalışanlarımız için yapmaya devam ederek harika bir iş yeri olmaya devam edeceğiz,” dedi.