Tweet |
NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ
Mesleği hekimlik olan ve İzmir’de yaşayan Halil Atıf Özer(89) hayatını kaybetti. Aynı zamanda Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’in amcası olan Dr. Atıf Özer’in bugün İzmir Alsancak camisinde ikindi namazından sonra kılınacak cenaze namazından sonra, cenazesinin Milas’a getirileceği ve Cuma günü Milas şehir mezarlığına defnedileceği öğrenildi.
Dr. Özer’in vefatını İzmir’deki Milaslılar ve Milas’ı Sevenler Derneği Başkanı Baki Öner, Milaslılar WhatsApp grubundan şöyle duyurdu: “Derneğimizin kurucu başkanı Zeki Boran’dan sonraki başkanı sevgili büyüğüm Dr. Halil Atıf Özer’i kaybettik. Bugün Alsancak Camisinde ikindi namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından yarın Milas’ta toprağa verilecektir. Özer ailesine ve tüm yakınlarına başsağlığı diliyorum.”
Kendisiyle telefonla görüştüğüm Milaslılar ve Milas’ı Sevenler Derneği Başkanı Baki Öner şunları söyledi: “Derneğimiz 1979 yılında kuruldu. Derneğimiz uzun süre kurucu başkanımız M. Zeki Boran tarafından yönetildi. Daha sonra Atıf Özer başkan oldu. Sanıyorum 4-5 dönem dernek başkanlığı yaptı. Sevdiğim bir büyüğümdü. Babam Raşit Fahri Öner gibi o da hekimdi. Bu nedenle babam vasıtasıyla bir aile dostluğumuz vardı. Derneğimize önemli hizmetleri oldu. Ondan çek şey öğrendim.“
Dr. Halil Atıf Özer’in cenazesinin, 20 Mayıs Cuma günü Milas Kurşuni Camide öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Milas Şehir mezarlığında toprağa verileceği öğrenildi.
xxx
ATIF ÖZER’İN GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MİLAS HATIRALARI
Dr. Atıf Özer; “Geçmişten Günümüze Milas” isimli, Op. Dr. Atıf Özer imzalı ve 04 Mart 2010 tarihli hatıralarında kendini şöyle anlatıyor: “Ben 1933 yılında Milas’ın tanınmış ailelerinden merhum Osman Özer’in ikinci oğlu olarak Burgaz Mahallesindeki evimizde doğmuşum. Hayatta ilk hatırladığım şey 3 yaşındayken Tavaslı bir berberin beni sünnet etmesidir. İkinci hatırladığım en büyük acı 5 yaşındayken büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk ’ün ölüm haberi üzerine evimizde yaşanan matemdir. Rahmetli babam Yedek Subay olarak İstiklal Harbine katıldığı için Atatürk’ü hem şahsen görmüş hem de hayatı boyunca büyük kurtarıcının kurduğu CHP’nin hem başkanlığını yapmış hem de ölünceye kadar o partinin bir neferi olarak çalışmıştır.”
MAHALLE ÇEŞMESİ
Hatıralarında 1930 yılında Milas’ın nüfusunun 10 binin altında olduğunu, şehirde Kaymakkavağı’ndan gelen içme suyu şebekesinin bulunduğunu belirten Özer, şöyle devam ediyor: “O zamanlar çok az ev müstesna hiçbir evde içme suyu şebekesi yoktu. Mahalle aralarında, bütün mahallenin istifade ettiği çeşmeler vardı. Burgaz mahallesindeki çeşme de bugünkü Cumhuriyet Caddesi ile Nazmi Akdeniz caddesinin çaprazlaştığı, Atatürk İlkokulunun Kurşunlu Camiye inen yolun köşesinin 10 metre yukarısında, tek katlı silindir şeklindeki bir binadan ibaretti. Mahallenin kadınları, ellerinde testilerle gelir, su ihtiyaçlarını buradan tedarik ederlerdi. Baba evi bu noktada olduğu için bazen sabahları kadınların sıra kavgalarıyla uyanırdım.”
1940’LARDA MİLAS’TA EĞİTİM
Dr. Atıf Özer hatıralarında 1940-1950’lerde Milas’taki okullaşma, eğitim ve öğretmenleri hakkında da bilgiler veriyor. Hatıralarının ilgili bölümü şöyle: “1940-1950 senelerinde Milas’ta bir Ortaokul, iki de ilkokul vardı. Sakarya ve Menteşe İlkokulu. Milas Ortaokulu Cumhuriyetin ilk yıllarında açılmıştır. Bodrum, Yatağan gibi kazalarda ortaokul olmadığı için bu civarın çocukları Milas’ta okurdu. Milas ortaokulunda Muharrem Bey gibi çok kıymetli bir müdür ve Fransızca Hocası vardı. Benim ortaokula başladığım sene Milas’tan ayrıldı. Milas ortaokulunda 18 sene resim ve beden eğitimi hocalığı yapan rahmetli Zeki Boran; talebeleri üzerinde titreyen, Milas’ta birçok sportif faaliyetlerinin yanında milli oyunlarımızı talebelere aşılayan, çok çalışkan bir öğretmendi.
Bizden bir önceki nesilden şimdi hepsinin isimlerini sayamayacağım Nazmi Çengelci, Orhan Menteşe, Metin Odabaşı, Dr. Abdülkadir Çorbacıoğlu, Dr. Raşit Öner, Av. Abdürrahim Soykan, Dr. Rıza Dikmen, Mustafa Yalçın, Hulusi İlter, Av. Fehmi İlter, Ressam Nihat Karaca, Ressam Prof. Erol Simav, öğretmen Selahattin Heper gibi ağabeylerimizi yetiştirdiler.
Benim devremden Oktay Odabaşı(Savcı), ben Dr. Atıf Özer, Rüştü Birlik(Diş Tabibi), Nahit Menteşe(Bakan), Mehmet Ali Güray(Av.), Samim Uslu (Maliyeci), Nihat Afyon, Ahmet Heper, Türker Gün, Tevfik Uzun(Müh.), Kubilay-Atalay Akay kardeşler, İlhan Durmaz, Ali Rıza Kırkan, Turgut Geçgil, Metin Boduroğlu, Ali İhsan Baydur gibi resim hocaları ve ressamlar yetiştirdi.
Bizlere emeği geçen ortaokulun bütün hocaları ile Sakarya ilkokulunda müdürlüğümüzü yapan Kazım Bey ile beş sene bizleri okutan rahmetli Müeddet Hanım’ı rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun.”
ÖNEMLİ NOT
Dr. Atıf Özer’in anıları Milas’ın yakın tarihine ışık tutan çok önemli bilgiler içeriyor. Kısa bir süre önce kaybettiğimiz Hüseyin Üçpınar’ın anıları da Milas’ın yakın tarihine ilişkin önemli bilgiler veriyor. Yaşlılarımız anılarını yazmalı ya da sözlü tarihin önemini bilen bizler yaşlılarımızla görüşmeli, anılarını kayda almalıyız. Bu sözlü tarih bilgileri: yaşadığımız mekânların, köylerin, kentlerin geçmişi için çok önemli bilgilerdir. Durumdan vazife çıkartılmalı, bu sorumluluk ihmal edilmemeli.