Bugun...


GÜLDEN SÖKELİOĞLU

facebook-paylas
KOÇBAŞI!..
Tarih: 22-12-2022 20:43:00 Güncelleme: 22-12-2022 20:43:00


     Koçbaşı, 15. Yüzyıl sonlarına değin kullanılmış bulunan, kuşatılan kentlerin, kalelerin duvarlarını ve özellikle kapılarını zorlamak, yıkmak için kullanılan, ucunda bir koçun başına benzeyen demir bir topuz olan, ağır, direk biçiminde bir savaş aracıdır.

     Koçbaşı, genellikle birkaç kişi tarafından elde taşınarak; vurarak kapı kırmaya, aralamaya ya da duvar yıkmaya yarayan silah. Günümüzde çoğunlukla metalden yapılmış koçbaşları güvenlik kuvvetleri tarafından kullanılan bir silahtır(1).

     Koçbaşı, eski savaşlarda topun bulunmasından önce, kuşatılan bir şehir veya kalenin duvarlarında, kapılarında gedik açmak için kullanılan, baş tarafı koçbaşına benzeyen, ağır direk şeklindeki savaş aletidir.

        *

     Şimdi, gelelim 21. Yüzyıla ve günümüze.

     İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun söylediği bir sözün Yüksek Seçim Kurulu'na söylendiği gerekçesiyle mahkemenin 2 yıl, 7,5 ay ceza vermesi ve siyaset yasağı getirmesi, bir 'Koçbaşı' durumudur.

     Sağlam bir kale gibi duran 6 siyasi parti liderinin kurduğu

'Altılı Masa'yı dağıtmak için İmamoğlu kararı sürekli gündemde tutulmaktadır.

        *

     2014- 2019 yılları arasında İstanbul- Beylikdüzü Belediye Başkanı olarak görev yapan Ekrem İmamoğlu, kazandığı 31 Mart 2019 seçimi iptal edilen İmamoğlu, 27 Haziran 2019'da tekrar seçimi kazandı. O günden beri yaptığı hizmetlerle İstanbulluların takdirini kazanmıştır. Ama mahkeme kararı İstinaf ve Yargıtay’da onaylanırsa Ekrem İmamoğlu, T.C.K. 53. madde kapsamında seçme ve seçilme hakkından yoksun kalacak.(3)

     2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için 'Altılı Masa’nın adayını açıklamasının gecikmesi, İYi PARTİ lideri Meral Akşener'in adaylık için İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu'na ve Mansur Yavaş'a sıcak bakması siyasi ortamı germektedir.

     Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı adayı olsa ve kazansa bile siyaset yasağı kesinleşirse mazbatasının verilmeyeceğini YSK başkanı açıkladı.

     Görevlerinde çok başarılı olan İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerine devam etmelidir.

     Yıldızı çok parlayan İmamoğlu ileriki yıllarda mutlaka Cumhurbaşkanı olacaktır. Ama şu an CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurduğu 'Altılı Masa'nın ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmelidir.

     İYİ Parti lideri Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına niye karşı çıkıyor?

     Kılıçdaroğlu seçimi kazanamaz, oylar boşuna gider diye düşünülüyor ve Kılıçdaroğlu’nun alevi kimliği ön plana çıkartılıyor.

     21. Yüzyılda liderlerin insanî özelliklerine değil de mezhebine, etnik kökenine, cinsine ve ırkına göre değerlendirilmesi çok çirkin bir durum.

     Önemli olan doğru, dürüst, ahlâklı, ilkeli, demokrasi ve insan haklarına saygılı bir siyasetçi olmasıdır.

     Devlet kurumlarının çalıştırılması, demokrasinin geliştirilmesi için halkına güven veren, egosu olmayan, mütevazı bir siyasi lider olan Kemal Kılıçdaroğlu, en kısa zamanda, 'Altılı Masa'nın diğer 5 parti lideri tarafından aday gösterilmelidir.

     Aksi takdirde muhalefet liderleri çok yıpranacak.

     İmamoğlu hakkındaki mahkeme kararının  'Koçbaşı' etkisiyle çok sağlam bir kale gibi duran 6'lı masa yerle bir olacak; sadece bu uğurda harcanan emekler heba olmayacak; kısır çekişmeler nedeniyle sadece adı kalan Cumhuriyeti rejimi yok olacaktır.

     Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin devamı için 'Altılı Masa'yı oluşturan liderler egolarını, hırslarını, şahsi çıkarlarını bir kenara bırakarak söylem ve eylem birliği içinde olmalıdırlar. Saraçhane'de sergiledikleri birlik ve beraberliği bütün mitinglerde göstermelidirler.

     Liderler, ayrılık tohumlarını değil,  birlik,  beraberlik ve dayanışma tohumlarını ekerek;

sevgi ve şefkat dilini kullanarak;

tüm toplumu Atatürk ilkeleri ışığında birleştirerek;

bağımsız, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yeniden kurmalıdırlar.

     Ayrıca, 6'lı masayı kuran, sağ partileri birleştiren Kılıçdaroğlu'nun sol partilerle de ittifak kurarak demokrasi cephesini genişleteceğine inanıyorum.

     Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra, devlet kurumlarını çalıştırıp demokratik, laik, sosyal hukuk devleti haline getirdikten sonra görevinden ayrılır ve daha sonraki yıllarda da İmamoğlu'nun C.B seçileceğine inanıyorum.

     6'lı masayı oluşturan parti liderleri, eğer küçük şahsi çıkarlar uğruna güçbirliği içinde olmazlarsa 2023 seçimlerinde hem partilerinin hem de T.C. Devleti'nin yok oluşuna sebep olacaklardır.

     Kurtuluş Savaşı'nda vatanını, toprağını ve namusunu korumak için iç ve dış düşmanlara karşı savaşan, canını veren yüzbinlerce şehidimizin anısına..

     1923 ruhunun 2023'de de devam etmesi dileğiyle.

         Alman şair, tiyatro yazarı ve yönetmeni olan Bertolt Brecht'in dediği gibi: "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber; ya da hiç birimiz!"

Kaynak:

(1)- Wikipedia.org

(2)-Lugatim.com

(3)-Wikipedia.org



Bu yazı 2768 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI