Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yazılan DSM-5 isimli kitapta, bağımlılık için 10 ayrı madde kümesi tanımlanmıştır: “Alkol, kafein, kenevir (esrar), halüsinojenler (LSD, meskalin, fensiklidin vb.), uçucular (tiner, benzin, gazolin, bali vb.), opiyatlar (morfin, eroin, kodein, metadon vb.), dinginleştirici, uyutucu ve kaygı gidericiler (diazepam, kolrazepay vb.). uyarıcılar (emfatamin, ekstazi, kokain vb.), tütün vd. bilinmeyen maddeler. Davranışsal bağımlılıklar: internet, kumar, alışveriş, seks, ilişki ve yeme”
TÜİK tarafından 2007-2021 yılları arasında Milas için hazırlanan verilerde, çocuklar ve yaşlı nüfusta saptanan bağımlılık oranları açıklanmıştır. Her iki nüfus kesimi için bu oranların yüksek olduğu görülmekte ve toplamda ortalama %45’e karşılık gelmektedir.
Yaklaşık 150.000 nüfuslu bir ilçede bu oranın küçümsenecek bir oran olmadığını düşünüyoruz. TÜİK’in verilerinde, Milas’ta görülen bağımlılık türleri belirtilmemiştir. Gözlemlerimize göre alkol bağımlılığının birinci sırayı aldığını söyleyebiliriz. Diğer bağımlık çeşitleri ise madde bağımlığı vd.
Milas’ın toplumsal yaşamı açısından önemli bir sorun olan bu konu hafife alınacak bir konu değildir. Alkol bağımlılığından dolayı aile içi şiddet ve boşanmalar artmakta, uyuşturucu kullanan gençlerde ise intihar edenler bulunmaktadır. Bu sorun, her kurumu ilgilendiren bir konudur.
Belediyelerin görevleri; altyapı ve bayındırlık hizmetleri, bazı kültürel ve ekonomik projelerin gerçekleştirilmesi ise diğer önemli görevi de kentte sağlıklı bireylerin yetişmesi için sosyalizasyon projelerinin hayata geçirilmesidir.
Bu kentte önümüzdeki dönemde görev üstlenecek belediye başkanları da bu konuyu aklının bir kenarına yazmalı, buna uygun olarak neler yapabileceğini düşünmelidirler.