Bugun...


GÜLDEN SÖKELİOĞLU

facebook-paylas
Olimpiyatlar ve Kadın Sporcular!..
Tarih: 15-09-2023 08:42:00 Güncelleme: 15-09-2023 08:42:00


       Günümüzde yapılan Modern Olimpiyat Oyunları’nın kökeni Antik Yunan'da yapılan şenliklere dayanır. M.Ö 776 yılında, Yunanistan'ın Olimpia bölgesinde, Isparta Kralı Likorgos'un önerisiyle Gök Tanrısı Zeus adına yapılan şenlikler, tarihteki ilk Olimpiyat Oyunları'dır. Önceleri 32 m. genişliğinde,192 m. uzunluğundaki bir pistte sadece 1 gün süren koşulardan oluşan bu oyunlara sonradan değişik mesafelerde yarışlar, uzun atlama, boks, güreş, disk ve cirit atma, atlı araba yarışları gibi branşlar eklenerek şenliklerin süresi 5 güne çıkarıldı. İlk başlarda ölülerin ruhlarının 8 yılda dirileceği inancıyla 8 yılda bir düzenlenen oyunlar, daha sonra 4 yılda bir yapılmaya başlandı

       Sadece Yunanlı erkeklerin katılabildikleri yarışlar, çıplak olarak yapılır ve kadınlar tarafından seyredilemezdi. Oyunlarda yarışmacılara ödül olarak zeytin dalından yapılmış çelenkler takılırdı.

       M.Ö 146'da Yunanistan'ın Romalılar tarafından işgal edilmesi üzerine oyunlar Atina'ya alındı. M.S 392 yılında Bizans imparatoru 2. Theodosius, Olimpiyat geleneğine son verdi.

       Modern Olimpiyat Oyunları'nın kurucusu Baron Pierre de Coubertin'dir. İlk modern Olimpiyat ise 1896 yılında Atina' da düzenlendi ve ardından her 4 yılda bir yapılmaya başlandı. Kadınlar oyunlara kabul edilmedi (1)

       Olimpiyatlar tarihinde kadınlar için dönüm noktası 1900 Paris Olimpiyatları'dır. Burada 997 sporcunun 22'si kadındır.(%2,2) Tenis, yelken, kriket, binicilik ve golf dalında yarışmalar yapıldı.

       Baron Pierre de Coubertin, kadınların toplum içerisinde spor yapmaması gerektiğini, Olimpiyat oyunlarında kadınların asıl rolünün tıpkı Antik çağda olduğu gibi erkeklerin başarılarının ödüllendirilmesinde görev almak olduğunu vurgulamıştır.(2)

       Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcular, Dr. Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni'dir. 1936 Berlin Olimpiyatları'na eskrim dalında katılmışlardır. Turnuva sırasında, Adolf Hitler tarafından görüşmeye çağırılan Arkeolog Halet Çambel, hükümetin izni olmadan görüşemeyeceğini bildirerek reddetti. Arkeolog Dr. Halet Çambel, Muğla- Ula- Akyaka evlerinin mimarı olan, şair, gazeteci ve mimar Nail Çakırhan ile evlidir.(3)

       Olimpiyatlardaki ilk kadın atletimiz, 1948 Londra Ompiyatları'na katılan 67 sporcu arasındaki tek kadın sporcumuz olan Üner Teoman, 100 m.'de yarışı 4. Olarak tamamladı.

       Olimpiyatlardaki ilk madalyamız,1992 Barcelona Olimpiyatları'nda, Judo dalında bronz madalya alan Hülya Şenyurt'tur.

       Olimpiyatlarda ilk altın madalyamızı alan, 2004 Atina Olimpiyatları'nda, halter dalında Nurcan Taylan olmuştur.

       2 farklı Olimpiyatta Nur Tatar; 2012- Londra'da gümüş madalya, 2016-tekvandoda bronz madalya kazandı.(4)

          *

       Kadın sporcularımız, olimpiyatların atletizm, basketbol, futbol, güreş, hentbol, buz hokeyi, jimnastik, judo, yüzme, voleybol, masa tenisi ve daha pek çok dallarda madalyalar kazanmakta ve Türk Milleti'nin gurur kaynağı olmaktadırlar.

       A milli kadın voleybol takımımız, Avrupa şampiyonu oldu.

       Kadın Briç, milli takımımız, 46. Dünya Briç Milli Takımlar Şampiyonası'nda(2 Eylül 2023) Dünya 2. oldular. Aynı takım, geçen yıl da Dünya 2. olmuştu.

       A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri için Japonya'ya gitti. Burada Dünyanın en güçlü takımları(16-24 Eylül tarihleri arasında)ile 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılmak için mücadele edecekler.

       57 İslam ülkesi içinde spor dahil pek çok alanda kadının adı yokken, bizim kadınlarımız, tek laik ve çağdaş bir ülke olan Türkiye'nin adını spor, sanat ve bilimin her alanında kazandıkları başarılarla Dünya tarihine altın harflerle yazdırıyorlar.

       Ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlarda yüzümüzü güldüren, mutluluk kaynağımız olan, A Milli Kadın Voleybol Takımı'mıza 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda da altın madalya kazanmalarını ve Dünya şampiyonu olmalarını diliyoruz.

       Atatürk'ün kızları; kendilerini aşağılamak isteyenlere karşı,

birlik ve beraberlik içinde, akıl ve bilimin ışığında yine tarih yazacaktır.

Kaynak:

(1)- gsb.gov.tr/ Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü

(2)- Sporda Kadın-

 Doç. Dr. Funda Koçak/  lA.Ü. Spor Bilimleri Fakültesi- açikders.ankara.edu.tr

(3)-wikipedia.org

(4)- Sporda Kadın- Doç.Dr. Funda Koçak/A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi-

acikders.ankara.edu. tr



Bu yazı 5968 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI