Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından, 2024 yılı Mart ayında 420 günde bitirilmek üzere, Milas’ta, Çevreyolu kenarında Kültür Merkezi inşaatına başlandı ve inşaatta sona doğru yaklaşıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, göreve gelişinin ilk 1 yılın hizmetlerini anlattığı toplantıda, 1-1,5 ay sonra kültür merkezinin açılışını yapacaklarını söylemişti.
Milas Kültür Merkezi, uzun yıllardır Milas’ta eksikliği duyulan bir şeydi. Toplantılar, genel kurullar, konferanslar, paneller, tiyatro oyunları ve düğünler bugüne kadar hep Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün salonunda yapıldı. Kültürel etkinliklerin kendi doğal ortamlarında yapılması gerekiyordu. Kültür Merkezi, bu eksikliği gidermiş olacak.
Kültür merkezinin özellikleri ve işlevselliği
Kültür ve sanat alanında farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak, sosyal hayatı zenginleştirecek olan Milas Kültür Merkezinin özellikleri şöyle: Toplam 6 bin 700 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen ve 2025 yılında açılması planlanan Milas Kültür Merkezi 450 kişilik geniş bir konferans salonuna, 90 kişilik seminer salonu, kent sahnesi, fuaye ve sergi alanları, atölyeler, kafeterya, VIP odası, kulisler, makyaj odaları, terzi, dekor onarım, projeksiyon, simultane çeviri odası ve farklı yaş gruplarına hitap edecek bilgisayar, dans, satranç, resim atölyelerine sahip. Vatandaşların rahat ulaşımını sağlamak amacıyla açık ve kapalı otopark hizmetlerinin de bulunacağı kültür merkezi, bölgedeki kültürel çeşitliliği ve sanatsal etkinlikleri desteklemeyi hedefliyor. Ayrıca Milas Kültür Merkezi çatısında 160 kw kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali olacak ve Kültür Merkezi kullanacağı enerjiyi kendisi güneşten üretecek.
İsim tartışması
Kültür merkezinin inşaatında sona gelinmesiyle, şimdi Kültür merkezinin adı ne olmalı tartışması başladı. Ben öteden beri bu merkezin adı, yerel değerlerimizin yaşatılması ve onlara karşı vefa borcumuzun ödenmesi anlamında, resim sanatında, ulusal ve uluslararası anlamda bir kariyere sahip olan Prof. Dr. Turan Erol isminin verilmesini önerdim. Bu konuyu çeşitli kereler yazılarımla ve paylaşımlarımla dile getirdim. Bu öneri epey taraftar buldu.
Bazı arkadaşlarımız da kültür merkezinin adı Nazım Hikmet olmalı diye imza toplamaya başladılar. Gerekçeleri ise; Nazım Hikmet tanınan bir isim, Turan Erol’un ise o kadar tanınan bir isim olmadığı şeklindeydi… Burada mesele; çok tanınan birisinin isminin verilmesi değil; Sanatı ve eserleriyle Milas’ı ülkeye ve Dünyaya tanıtan ve Milas doğumlu olan bir sanatçımızın isminin görmezden gelinmemesidir. Nazım Hikmet bizim Dünya çapında değerli bir ozanımızdır. Bizler, onun şiirleriyle büyüdük, etkinliklerde şiirleriyle ajite olduk, sol kimliğimizin oluşmasında onun şiirlerinin de payı çok büyüktür. Bu nedenle birçok şehrimizde onun adını taşıyan kültür merkezleri, bulvarlar ve meydanlar bulunmaktadır. Onun sevgisi bizim yüreklerimizde.
Öneri ve savunu
Yakın zamanda açılışı yapılacak olan Kültür Merkezinin adı, “Ressam Turan Erol” ya da “Prof. Dr. Turan Erol, Ressam” olması daha uygun olacaktır. Milas’a değer katan, Milas’ı eserleriyle tanıtan, Türk resim sanatında derin izler bırakan TURAN EROL adı, Milas’taki bu kültür merkezine yakışacaktır. Kültür merkezine bu ismin verilmesi; Milaslıların, kendi değerlerine sahip çıkmasının somut bir ifadesi olacaktır, aynı zamanda!