Bugun...



Tazelenme Üniversitesi, Marmaris’te Eğitimlerine Başlıyor...

Marmaris Kaymakamlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin desteğiyle 60 yaş ve üstü kişilerin bu dönemlerini aktif olarak geçirebilmeleri için kurulmuş olan Tazelenme Üniversitesi Marmaris bilgilendirme toplantısı, 28 Ocak 2020 Salı günü saat 15.00’de Armutalan Kültür Merkezi’nde yapılacak.

facebook-paylas
Güncelleme: 27-01-2020 22:11:56 Tarih: 27-01-2020 21:59

Tazelenme Üniversitesi, Marmaris’te Eğitimlerine Başlıyor...

Marmaris Kaymakamlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin desteğiyle 60 yaş ve üstü kişilerin bu dönemlerini aktif olarak geçire bilmeleri için kurulmuş olan Tazelenme Üniversitesi Marmaris bilgilendirme toplantısı 28 Ocak 2020 Salı günü saat 15.00’de Armutalan Kültür Merkezi’nde yapılacak. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Tazelenme Üniversitesi proje koordinatörü Prof. Dr Muammer Tuna’nın katılımıyla gerçekleşecek toplantıda Tazelenme Üniversitesi’nin amacı, faaliyetleri ve Marmaris’te başlayacak eğitimleri hakkında bilgiler verilecek.

60 Yaş ve Üstü Vatandaşlar Üniversiteli Olacak

Marmarisli vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine Marmaris’teki çalışmalarını tamamlayan Tazelenme Üniversitesi 3 Şubat 2020 tarihinden itibaren Marmaris’te eğitimlerine başlıyor.

2017- 2018 Eğitim Öğretim Yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna tarafından başlatılan proje Muğla Merkez’de dört sınıfta yaklaşık 300 öğrenci,  Fethiye, Köyceğiz, Milas ve Bodrum ilçelerindeki kampüsleri ile toplamda yaklaşık 700 öğrenci ile gönüllük ilkesine dayalı bir sosyal sorumluluk projesi olarak faaliyetlerini sürdüren Muğla Tazelenme Üniversitesi gelen yoğun talepler üzerine 3 Şubat 2020 tarihinde Marmaris’te 60 yaş ve üstü vatandaşlara eğitim vermeye başlayacak.

Tazelenme Üniversitesi Projesi Nedir?

Ülkemizde 60 yaş ve üstü bireylerde sağlık sorunları, ömür beklentisinin uzaması,  yalnızlık, dışlanmışlık, aktif yaşamdan geri çekilme gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Değişen aile yapısı sistemi ile aile yapıları küçülmekte bundan dolayı yaşlılar yalnızlaşmakta, küçülen ve bireyselleşen aile yapısı içinde yaşlılara bakım oldukça zorlaşmaktadır. İşte tüm bu sorunlar Tazelenme Üniversitesinin kurulmasının temel amacını oluşturuyor.

Tazelenme Üniversitesi; yaşlıların karşı karşıya kaldığı sorunlara bir ölçüde çözüm oluşturmak, 60 yaş ve üstü vatandaşların yalnızlık duygusu içinde olmaktan çıkmalarını sağlayarak, yeniden aktif ve sağlıklı bir yaşam sürer hale gelmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Aktif ve sağlıklı yaş almaya yönelik bir eğitim programı sunan Tazelenme Üniversitesi, Mental ve fiziksel sağlığı geliştirmek amacıyla eğitim öğretim programları uyguluyor.

Tazelenme Üniversitesi Bir Sosyal Sorumluluk Projesidir

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak ortaya çıkmış olan bu proje ile 60 yaş üstü vatandaşlarımıza fahri bir yükseköğrenim olanağı sağlanması aynı zamanda üretken ve yaşamın içinde aktif olarak yer almaları hedefleniyor.

Hem Eğitim Hem Sağlık Kazandırıyor

Proje Koordinatörü Prof. Dr Muammer Tuna, “Önerilen eğitim projesi hayata geçirildiğinde, yaşlı nüfusun aktif ve pozitif bir şekilde yaş almaları mümkün olacak ve böylelikle söz konusu nüfusun sağlık sorunlarının kısmen çözümlenmesi mümkün olacaktır. Yaşlı nüfusa yönelik sosyal güvenlik ve sağlık harcamaları sosyal güvenlik sisteminin en büyük kalemini oluşturmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunun 2018 Faaliyet Raporuna göre, kurumun 2018 yılı harcamaları 386 milyar lirayı geçmektedir. Bu miktarın 51 milyar lirası sağlık harcamalarına, sağlık harcamalarının da 31 milyar lirası ilaç harcamalarına gitmiştir. Bu harcamaların çok büyük bir kısmının yaşlılar için harcandığı aşikârdır. Eğer önerilen Tazelenme Üniversitesi Projesi bir eğitim programı olarak yaygın bir biçimde hayata geçirilirse, yaşlı nüfusun sağlık sorunlarından kısmen kurtularak, sağlığına kavuşması mümkün olacak ve SGK yaşlılar için daha az sağlık harcaması yapacak, sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarından çok ciddi tasarruflar yapılabilecektir. Tazelenme Üniversitesinin mevcut öğrencileri üzerinde yapılan pilot çalışmalarda, öğrencilerin programa katıldıktan sonraki üç ile altı aylık sürelerde önemli bir kısmının sağlıklarında iyileşmeler olduğu, kullandıkları ilaçların yarıya indiği ve önemli bir kısmının da ilaç kullanmayı tamamen bıraktığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla önerilen Tazelenme Üniversitesi Projesi Türkiye açısından bir ölçüde geleceğin projesidir diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Üniversite’nin Ders Programları Yaşam Kalitenizi Arttırıyor

Tazelenme Üniversitesi’nin ders programları yaşam kalitesinin yükselmesi, aktif ve başarılı yaşlanma hedeflerine yönelik olarak hazırlanmıştır üç grup dersten oluşuyor. Bunlar teorik dersler (sosyal bilimler, fen bilimleri ve tıp dersleri) spor dersleri ve seçmeli dersler. Ayrıca programlarda sağlık, Beslenme, Felsefe, Sosyoloji, Arkeoloji, Kültür, Tıp, Temel Bilimler, Tarih, Sosyal Yaşlanma, Psişik Yaşlanma ve uygulamalı beceri geliştirme gibi dersler yer alıyor.

Yaşlanın Ama Yavaşlamayın

Tazelenme Üniversitesi, “yaşlılık” denilen ve yaşam tecrübeleriyle yoğrulmuş cevherin tozlanmasına, paslanmasına müsaade etmeyen, aktif ve başarılı yaşlanma kavramına anlam katan bir girişim. Yaşlanmanın yaşamın doğal bir süreci olduğunu ancak sağlıklı ve dinamik yaşlanmanın önemini vurgulayan proje yaşlılık sosyolojisi ve Gerontoloji (yaşlılık ve yaşlanma bilimi), yaşlanma ve yaşlılığın bedensel, psişik, sosyal, tarihsel ve kültürel yönlerinin tarifi, açıklaması ve modifikasyonu ile ilgilenir.

Tazelenme Üniversiteleri Her Yerde

Türkiye’de Tazelenme Üniversitesi kavramı ve uygulaması ilk kez Akdeniz Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı ve Türkiye’de Gerontoloji Biliminin kurucusu kabul edilen Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından gündeme getirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Antalya Tazelenme Üniversitesi ilk öğrencilerini iki yıl önce kabul etmiştir. 2017- 2018 Eğitim Öğretim Yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Prof. Dr. Muammer Tuna tarafından başlatılmış olan Tazelenme Üniversitesi Projesi, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde sürdürülmektedir. Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin işbirliği ile İzmir’de, Adnan Menderes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Aydın’da, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Burdur’da, Nişantaşı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi ev sahipliğinde Alanya’da, Gaziantep Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Gaziantep’te Tazelenme Üniversitesi çalışmaları başlamıştır. Ancak bu projenin sürdürülebilirliği ve daha geniş kitlelere ulaşmasının sağlanması açısından resmi eğitim programına dönüşmesi son derece büyük bir önem taşımaktadır.

Kaynak: marmarislife.net

Haber linki: https://marmarislife.net/mugla-marmaris-tazelenme-universitesi

 

 

 




Bu haber 1614 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TAZELENME Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI